Alt du trenger å vite: Når kan du forvente at morsmelken kommer etter fødselen?

Alt du trenger å vite: Når kan du forvente at morsmelken kommer etter fødselen?

Når kan man forvente at morsmelk kommer etter fødselen?

Morsmelk er den beste maten for en nyfødt baby. Men når kommer egentlig morsmelken? Svaret er ikke helt enkelt, da det kan variere fra kvinne til kvinne. Men her er noen generelle retningslinjer for når man kan forvente at morsmelken kommer etter fødselen.

 

De første dagene: Kolostrum

De første dagene etter fødselen produserer kroppen din en væske som kalles kolostrum. Dette er en gulaktig, tykk væske som er full av antistoffer og proteiner som babyen trenger for å beskytte seg mot sykdommer og infeksjoner. Kolostrum er også veldig næringsrikt og inneholder alle næringsstoffene babyen trenger i de første dagene.

 

Dag 3-5: Overgangsmelk

Etter at kolostrumperioden er over, vil du begynne å produsere det som kalles overgangsmelk. Dette er melk som er mellom kolostrum og moden melk, og som inneholder mer fett og kalorier enn kolostrum. Overgangsmelken vil gradvis endre seg til å bli moden melk over de neste ukene.

Uke 2-4: Moden melk

Etter ca. 2-4 uker vil melken din være moden melk. Dette er melk som er tynnere og mer vannaktig enn kolostrum og overgangsmelk, men som inneholder alle næringsstoffene og antistoffene babyen trenger for å vokse og utvikle seg. Moden melk produseres fortsatt i små mengder, men etter hvert som babyen suger mer og oftere, vil melkeproduksjonen øke.

Det er viktig å huske at alle kvinner er forskjellige, og at melkeproduksjonen kan variere fra kvinne til kvinne. Det er også normalt å oppleve forsinkelser eller forandringer i melkeproduksjonen, spesielt de første ukene etter fødselen.

Her er derfor et tips jeg skulle ønske jeg fikk før jeg fødte: Ha morsmelkerstatning på lager hjemme når dere kommer hjem fra sykehuset. Man har ingen anelse om hvor mye melk man har de første dagene etter fødsel og for å unngå kaos de første dagene hjemme – prøv å gi morsmelkerstatning dersom babyen er utrøstelig. 

Sist men ikke minst; Aldri føl på skam for at du tyr til morsmelkerstatning. Det er ikke din feil – det viktigste er at babyen blir mett. 

Hvis du har spørsmål eller bekymringer om melkeproduksjonen din, kan du alltid snakke med helsepersonell eller en ammekonsulent.

Tilbake til bloggen