amming eller flaskebarn

Du er ikke en dårlig mamma selvom du ikke ammer

Vårt mål

Vi vil tydeliggjøre at vi ikke er rådgivende helsepersonell, og at anbefalinger fra helsepersonell og WHO er det som gjelder. Vi vet at mange mødre har det vanskelig med seg selv når man ikke får til amming. Derfor ønsker vi å fremme at det ikke er ammingen som definerer deg som mor. Du er en bra mamma uavhengig om du ammer eller ei! 

Morsmelk

WHO anbefaler morsmelk som eneste næring de første 6 månedene. Ettersom morsmelk er det naturlige å gi sitt barn, og igjennom morsmelk vet man at man sørger for at barnet får den næringen den trenger. Naturligvis er det derfor ikke lov å anbefale noe annet. Dermed oppstår det tvil og usikkerhet i forhold til hvorvidt det er bra å gi morsmelkerstatning, og man tviler på seg selv som mor fordi man ikke lever opp til forventningene. 

Morsmelkens sammensetning er tilpasset barnets behov. I tillegg til å dekke barnets næringsbehov, bidrar morsmelk til best mulig utvikling hos barnet og til å beskytte sykdom, skriver Helse Norge. 

 

Helse Norge forteller at morsmelk gir barnet ditt følgende;  

  • Næringsstoffer for vekst og utvikling
  • Infeksjonsbeskyttelse
  • Komponenter som er gunstige for utvikling av immunsystemet
  • Hormoner og enzymer som påvirker fysiologisk modning
  • Nærhet og hudkontakt med mor

 

Ammeveiledning får man på sykehuset og helsestasjonen, her vil man få gode råd om teknikk og for hvordan man best mulig kommer i gang med amming. Allikevel er det noen som opplever smerte og problemer – og det tyder ofte på at amming ikke nødvendigvis er et alternativ for alle foreldre.

Morsmelkerstatning er basert på nettopp den sammensetningen og næringen som finnes i morsmelk, og har derfor omtrent det samme innholdet av næringsstoffer som morsmelk, ref: Nestlè Barnemat. 

“NAN produktene våre er et resultat av Nestlés visjonære forskning på barneernæring. Vårt team av eksperter har mye kunnskap om ernæringsbehovet og hvordan det endrer seg når spedbarnet går igjennom en fantastisk periode med vekst og utvikling.”, Nestlé Barnemat.

Helsedirektoratet anbefaler å kombinere morsmelk tillegg til morsmelkerstatning så langt det kan la seg gjøre. 

Du er ikke alene

– Vi kan ikke få sagt det ofte nok. Amming er naturlig, men det er ikke alltid enkelt. Det er ikke meningen at vi skal gjøre det alene. Amming krever riktignok en god del egeninnsats, men bare inntil et visst punkt, skriver Ammehjelpen.

De aller fleste ser for seg at amming er lett, fint og praktisk, men det kan også oppleves vondt, vanskelig og overveldende. Da er det viktig at man vet at du ikke er alene i situasjonen. Opplever du derfor vanskeligheter med ammingen din, kan du være sikker på at det ikke er noe i veien for å prøve morsmelkerstatning. Ammehjelpen kan støtte og hjelpe dere når dere befinner dere i denne situasjonen.  Morsmelkerstatningen er tilpasset alder og andre situasjoner som eksempelvis magesmerter, så det er viktig å velge den morsmelkerstatningen som passer best til dere. 
Veiledning for dette får dere både på helsestasjon, hos Ammehjelpen og det finnes masse informasjoner om produktene på de ulike leverandørenes hjemmesider. 

Det gir deg også fordeler å gi flaske

“Ammehjelpen kan gi råd om ulike måter å gi morsmelkerstatning på, og hvordan du best kan kombinere morsmelkerstatning med morsmelk”

Du skal altså ikke være skuffet over at du ikke ammer. Tvert imot! Tenk på at det gir deg også fordeler;

  • Du kan ta deg et glass vin eller to og kaffe!
  • Du kan spise all den spekematen du vil, og annet som din munn og kropp lyster
  • Du kan få hakket mer hjelp om natten og det kan være enklere å få barnevakt
  • Du slipper såre nipler og pupper
  • Du slipper å dra fram puppen i all offentlighet

På tross av alle anbefalinger om at amming er det beste for ditt barn, håper vi at du kan føle deg litt mindre alene om situasjonen, og at du ikke føler deg som en dårlig mor hvis du ikke har mulighet til å amme selv.

Har du usikkerhet rundt temaet og trenger noen å snakke med eller gode råd, så anbefaler vi deg å kontakte din nærmeste helsestasjon eller Ammehjelpen.

Du finner dessuten god informasjon på helsenorge.no. 

Tilbake til bloggen